Thursday, July 9, 2015

Tradisi Kad Raya Di Malaysia

Kalian tau ini apa??
Yupp! Ini adalah Idul Fitri's Card atau masyarakat malaysia bilang Kad Raya.

Aku bertanya-bertanya tetang kartu hari raya ini.
Setiap aku buka dashboard blog ku, selalu ada entry tentang kartu hari raya.
Dan itu kebanyakan dari aktivis blogger Malaysia.
Apakah itu merupakan tradisi mereka???

Nah, kemudian pertanyaanku dijawab oleh mak cik iyliana.
mak cik bilang begini nih:
iyliana: hyeee a,iya selalunya dkat Malaysia ramai yang akan send kad raya kepada kenalan, keluarga.
iyliana: setiap kali perayaan mesti ada aktiviti menghatra kad, sebagai ingatan dan kenangan.
Waah.. ini sungguh tradisi yang bagus. Punya kenangan setiap momment Ramadhan maupun menjelang hari raya sesama rekan-rekan, saudara, sahabat bahkan orang terkasih.
 Beberapa tahun yang lalu keluargaku pernah mendapatkan card raya itu + hadiah parcel.
Tapi sekarang udah gak pernah lagi.
Mungkin karena era globalisasi kali yaa..
Semua orang sudah menggunakan card raya elektronik, seperti email, facebook, Twitter, SMS, bahkan yang paling populer BBM (Blackberry Messanger).
Karena masyarakat menganggap, dengan cara tersebut lebih mudah, cepat, efisien dan yang pastinya Free!

Hmm...
Seandainya  tradisi itu terus dipertahankan di Indonesia, pasti sweet banget deh.
Tiap tahun punya card raya dari berbagai kota, provinsi, maupun mancanegara.

Sahabat blogger..

Ada tak yang mau bagikan Kad Raya buat Dila???
Alangkah istimewanya bila tiba Ramadan dan hampir Hari Raya Dila dapat Kad Raya dari sahabat blogger. Dila pasti rasa teruja dan gembira bila dapat kad-kad raya daripada kawan-kawan.

Terimakasih sudah membaca , Tinggalkan komentarnya juga ya

10 comments:

  1. Hi dila,
    yes dulu - dulu kita memang saling kirim mengirim & balas membalas kad raya antara sesama kenalan & sanak saudara. Boleh dibeli dr harga mungkin RM0.50 sekeping, hingga ada juga saiznya sebesar suku pintu rumah pun ada. Yang mahal sikit, kad tu bila dibuka siap ada muzik juga.
    Tapi setahun dua ini, suddenly budaya ini lesap. Semuanya gara - gara ucapan dihantar melalui msg & whatsapp sahaja.
    Di Indonesia tiada kad raya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai juga kak namy ^^
      waah, ada juga kad raya yang sebesar pintu, pasti mahal itu ya kak.
      Hmm.. Tapi masih ada kan kak yang send kad raya itu? soalnya dila lihat di dashboard dila banyak entry tentang dapat kad raya dari sesama sahabat blogger.
      Iya kak, di Indonesia juga begitu,
      Dulu ada saling kirim mengirim kad raya, semasa dila masih SD.
      Tapi sekarang tiada lagi kad raya.
      Sama seperti kakak bilang, semuanya hantar ucapan dari msg, facebook, twitter, BBM.
      Sedihnya kak tradisi itu sudah hilang :'(

      Delete
  2. jadi inget waktu aku masih TK tulis kartu ucapan hari raya... Yang paling seru itu ketika udah selesai nulis dan ngehias, masukin ke kotak pos. aa.. itu seru banget.. tapi, waktu itu aku masih bingung kenapa dimasukin ke situ. tapi ya udahlah aku ngikut aja masukin, disuruh guru soalnya ._. nggak tahunya, beberapa hari kemudian, aku terkejut. lho, kok ada tukang pos? ternyata... kartu itu dikirim ke rumah masing-masing.. haha! ^^ biarpun tak tulis alamat, sekolah sudah tahu alamat masing-masing muridnya :) seneng banget waktu itu :3
    Iya, sebab era globalisasi, semua jadi berubah.. padahal, aku lebih suka pakai kartu lebaran. soalnya lebih seru ^_^ kalau kartu bisa dihias tapi kalo lewat elektronik hanya dihias oleh emotikon saja :( apalagi dari dulu yang belum pernah kesampaian itu dapet parsel khusus diriku sendiri. lah, memangnya aku siapa, ya? haha XDD tapi entah, memang itu hal yg menyenangkan :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaah :) sweet momment masa TK tiara :)
      Sayangnya kakak gak pernah TK.
      Bisa dicontoh itu metode guru TK nya, supaya tradisi ini tidak hilang.
      terimakasih yaa tiara sudah berbagi ceritanya :)

      Delete
    2. hihi.. ^_^ lho, kakak langsung masuk SD? sama-sama kak ^_^

      Delete
    3. Iya Tiara.
      Saudara-saudara kandung kakak pun gk ada yang TK.
      Langsung SD.
      :D

      Delete
  3. Hai dila, teringin saya nak berbalas kad raya dengan dila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai juga makcik :)
      waaahh.. dengan senang hati makcik :)
      Tapi bagaimana caranya??
      sebab dila tak pernah berbalas kad raya.

      Delete
    2. Kalau Dila tak keberatan , bole beri alamat Dila untuk hantar kad raya :), boleh send alamat to my email iylianadli92.work@gmail.com

      Delete
    3. oke. Sudah dila send ke email.
      Thanks ya makcik :)
      Jangan lupa kirimkan alamat makcik juga.
      sebab dila nak balas kad raya makcik ^^

      Delete

-Mohon berikan komentar anda dengan menggunakan bahasa yang sopan.
-Jika ingin repost, silahkan cantumkan namaku dan link blogku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Designed by -Nur Irdina Zakaria- and Re-Designed by -DILA AZHARI-
...